Dernek Kurma Şartları Nelerdir?

Türkiye Cumhuriyeti’nde dernek kurmak için bazı önemli şartların yerine getirilmesi gerekmektedir. Bu şartların yerine getirilmesi ve en doğru şekilde uygulanması derneğinizi kurduktan sonra ilerde yaşamak istemediğiniz sorunların engellenmesi anlamına gelir. Peki, bu dernek kurma şartları nelerdir?
Dernek Kuruluş Şartları
Dernek kurmadan önce aşağıdaki şartları dikkatlice okumanızı tavsiye ediyoruz. Dernek kurma aşamasında, dernek kurma şartları eksiksiz bir şekilde yapılmadığı takdirde derneğinizi resmi olarak kurmanız mümkün değildir. Birçok kişi bu şartlara yeterince önem vermediği için tekrar tekrar İl Sivil Toplum Müdürlüğüne başvurmak zorunda kalıyor. Bir başka yönden derneğin resmi olarak kurulduğunu gösteren alındı belgesini alınması çok uzun sürelerde gerçekleşebiliyor. Bu gibi sorunlara yaşamamak ve derneğinizi en doğru şekilde hızlıca açmak için aşağıda sizler için listelediğimiz maddeleri dikkatlice okunmanızı tavsiye ediyoruz.
l Dernek kurmak için kanun çevresinde belirtilmiş ilk kural en az 7 kişilik bir ekip kurmanız gerektiğidir. Kurmak istediğiniz bu ekibin bir üst sınırı bulunmamaktadır.
l Kurmak istediğiniz derneğe bir isim vermelisiniz. Derneğinize isim verirken dikkat etmeniz gereken bazı önemli noktalar vardır.
l Dernek kuruluş bildirimi oluşturmanız gerekmektedir. Bu forma İl Sivil Toplum Müdürlüğü sayfasında ulaşabilirsiniz. Kuruluş bildirimin 2 adet hazırlanması gerekmektedir. Formdaki bilgilerin doğru ve eksiksiz olduğundan emin olunuz. ( Elka Group STK Geliştirme )
l Kurmak istediğiniz dernek için bir tüzük hazırlamanız gerekmektedir. Kurmak istediğiniz derneğin şubeli ya da şubesiz olacağına göre iki farklı tip tüzük formatı bulunmaktadır. Doğru tüzük formatını seçtiğinizden emin olun. Hazırlanacak olan bu tüzüğün bir örneği İl Sivil Toplum Müdürlüğü sayfasında bulabilirsiniz. Dernek tüzüğünün 4 nüsha halinde hazırlanması ve tüm kurucu üyeler tarafından imzalanması gerekmektedir. Hazırlayacağınız tüzüğün güncel formatta olmasına da ayrıca dikkat ediniz.
l Derneğinizin bir adresinin olması gerekmektedir. Dernek adresi olarak seçtiğiniz yerin dernek kurma şartları adı altındaki kurallara uyması gerekmektedir. Bu kurallar; dernek kurmak istediğiniz yerleşim yeri bir bina ve orada farklı ikametgâhlar bulunuyorsa o kişilerden imzalı bir şekilde dernek kurmak için izin almasınız. Bu yerleşim yerinde derneğinizin ayrı bir girişi olması da gerekmektedir.
l Kira kontratı ya da muvafakatname ve tebligat listesi hazırlamanız gerekmektedir.
l Tüm bu evrakları dernek kurma şartları kurallarına göre hazırladıktan sonra dernek kurmak için bir de başvuru yapmanız gerekmektedir.
You must be logged in to post a comment Login